Frans Catalonië – voor de Pyreneeën linksaf

frans catalonië collioure

 

Longread over Frans Catalonië
Reistijd: september 2018
Aantal woorden: 1900
Leestijd: 15 minuten

Tekst en beeld: Sybylle Kroon

 

Onderweg naar Spanje, zoevend over de Route La Catalane, kom je er voorbij. Toch loont het de moeite om eens vóór de Pyreneeën linksaf te slaan. Daar, tussen de bergen en de Middellandse Zee, ligt namelijk een on-Frans stukje Frankrijk: Frans Catalonië.

Hoofdstad van de ansjovis

De bewoners hier zijn Frans, ze spreken Frans en eten Frans. Maar voelen zich Catalaans, hebben hun eigen keuken, eigen cultuur en eigen taal. “Nee, we hebben geen behoefte om ons niet af te scheiden, zoals de Catalanen in Spanje, maar we willen wel onze identiteit en eigenheid behouden”, vertelt Florent Roque (36). Hij is de vierde generatie ansjovisbereiders van Anchois Roque in Collioure. Het kustdorp tussen de bergen en de Middellandse Zee is volgens kenners ‘hoofdstad van de ansjovis’. En dus eet je hier ‘Anchois à la Catalane’, ansjovis op z’n Catalaans. Gezouten ansjovis met ingelegde paprika en een gekookt ei. Te proeven tijdens de gratis rondleiding met ‘dégustation’. In het winkeltje waar moeder Marie Roque de scepter zwaait kun je daarnaast nog tientallen andere variaties van ansjovis kopen.

 

Het licht van Collioure

Ooit was Collioure een welvarende vissersplaats. In de baai lagen tientallen Catalaanse vissersboten en het dorp telde zo’n dertig ansjovis- en sardine-verwerkingsbedrijven. In de tijd dat Collioure nog een vissersdorp was, ontdekte kunstschilder Henri Matisse de schoonheid van het dorp. Als je door de smalle straatjes, over de boulevard of het strand van Collioure loopt, snap je dat. Collioure mag dan op zich al een schilderachtig plaatsje zijn, het licht doet het ‘m. “In de vroege ochtend is alles hier roze. De lucht, de zee, het strand, de huizen. De zonsopkomst boven de Middellandse Zee zorgt ervoor dat de wereld rondom Collioure zachtgekleurd is. Het verklaart ook waarom je zoveel roze in het werk van Matisse ziet”, aldus gids Cléo. De Nederlandse gids uit Edam woont sinds een tijdje met haar zoon in het dorp van haar Frans-Catalaanse oma.  Als kind logeerde ze regelmatig in het kustdorp aan de Middellandse Zee en sindsdien heeft ze haar hart eraan verloren.

Klein Mont Martre

Matisse verbleef tussen 1905 en 1914 vaak in het dorp: “Toen was het een gewoon vissersplaatsje, met een grote vloot Catalaanse vissersboten, kleurrijke huisjes, platanen en een kasteel. Juist die eenvoudige schoonheid trok kunstenaars als Matisse aan. En als je het mooie licht en de fraaie kleuren hier ziet, dan snap je ze wel”. Van de visserij is niets meer over, dat stierf in de jaren ’60 uit. Van de dertig ansjovisbedrijven bestaan er nog twee. De typerende vissersboten werden met het verdwijnen van de visserij ritueel verbrand.  Er dobberen nog drie in het haventje van Collioure. “Tegenwoordig leeft men hier van het toerisme”, weet Cléo. Dat verklaart de grote hoeveelheid winkeltjes in de smalle straatjes van het dorp. Slechts twee straten verder, in het wijkje Le Mouré, zijn geen toeristen meer. “Ze noemen dit ook wel klein Mont Martre, het is een van mijn favoriete plekjes, hier speelde ik als kind wanneer ik bij mijn oma logeerde”. Als geen ander kent ze de weg en gidst ze de bezoeker via smalle straatjes en brokkelige trappen door het authentieke Collioure, ondertussen wijzend op replica’s van beroemde kunstwerken die overal in het dorp te zien zijn.

 

Café vol kunst

In het kielzog van Matisse kwamen heel wat andere kunstenaars naar het kustdorp en gaven het fauvisme, de expressionistische kunststroming die zich kenmerkt door felle kleuren, een boost. Ze kwamen vaak bijeen in hotel-café Les Templiers en betaalden hun rekening met een schilderij. Het hotel en het café hangen vol kunst, zo’n tweeduizend werken van onbekende en bekende schilders en beeldhouwers zoals Picasso, Manolo, Maillol en Zadkine. Les Templiers bestaat nog steeds, maar, zo vertelt Cléo: “Betalen met kunst is er niet meer bij. Het licht in Collioure is echter onveranderd en zal schilders, fotografen en andere kunstenaars blijven inspireren”.

Dorp van Picasso

Zo’n dertig kilometer westwaarts ligt nog zo’n kunstenaarsdorp: Céret. Het is niet zo verwonderlijk dat hier, in dit bergdorp in de Pyreneeën, een gerespecteerd Musée d’Art Moderne staat. Originele schilderijen van Chagall, keramiek van Pablo Picasso, beelden van Jaume Plensa (van de fontein ‘Love’ in Leeuwarden) behoren tot de vaste collectie. Verder heeft het museum voor moderne kunst spraakmakende tijdelijke exposities. “Picasso woonde geruime tijd in Céret en beroemde tijdgenoten zoals Braque kwamen regelmatig in dit dorp bijeen. Vaak zaten ze in het Grand Café en nog steeds zie je daar kunstzinnige types tijdens het ápero. Hier werden de eerste fundamenten voor het kubisme gelegd”, vertelt gids Renée. Niet dat het dorp er ook maar in de verste verte vierkant of blokkerig uitziet. Céret is met zijn talloze stegen, intieme pleinen, fonteinen, oude stadspoorten, arena en kleurrijke huizen juist heel weelderig. En dan die bomen!

Platanen en eau de source

Overal in Céret staan statige platanen. Sommige al meer dan vierhonderd jaar oud. “Ze filteren het zonlicht en zorgen voor een steeds wisselend kleurenpalet. We zijn erg zuinig op onze bomen”, Renée strijkt met hand over de gevlekte bast van zo’n oudje. Ze kent haar culturele dorp als geen ander en vertelt vol trots over de rijke culturele historie en het bijzondere watersysteem dat je overal in het dorp ziet. Voortdurend stroomt er water door de goten. “Dat is eau de source”, legt Renée uit. “Dit water komt uit de bergen. Het is de water’leiding’ voor bijna alle huishoudens hier in Céret. Je ziet het niet als je door de straten loopt, maar achter de huizen zitten grote tuinen. En met dit water besproeit men de planten en bomen. Ieder huis heeft zo zijn eigen gootje. Het is schoon en gezond water, je kunt het gewoon drinken”.  Je zou er dorst van krijgen, van dat klaterende water. Daarom zoeken we een plekje onder de platanen, op het terras waar ooit Picasso ook van zijn aperitief genoot.

Info over Frans Catalonië

* Ligging: in het uiterste zuidoosten van Frankrijk
* Departement: Pyrénées-Orientales
* Wijnstreek: Roussillion
* Hoofdstad: Perpignan
* Taal: Frans en Catalaans
* Valuta: euro
* Afstand: 1500 kilometer
* Te bereiken: auto (Route La Catalane), trein (TGV naar Perpignan), vliegtuig (Perpignan)
* www.tourisme-pyreneesorientales.com

De markt van Céret

Plan je bezoek aan Céret op een zaterdag. Dan is het marktdag waar veel bezoekers uit de hele regio op af komen. Door het hele centrum staan er marktkramen met de meest veelzijdige waren. Veel verse groenten, kruiden, noten, kaas uit de regio, maar ook veel non food en nijverheidsproducten.  Kom vroeg, want dan is het nog lekker rustig. In de zomermaanden kan het heel druk zijn. De markt duurt tot ongeveer twee uur ’s middags.

De wind van de bergen – Tramontana

Met regelmaat steekt hij op: de Tramontana. Het is de wind uit de bergen die regelmatig voor een paar dagen de rust verstoort in Frans Catalonië. Het waait en stormt dan voor drie, vier dagen en daarna valt de wind weer weg. Wijnboeren vinden de wind prima: het zorgt ervoor dat de druivenstruiken mooi droog blijven. Maar soms gaat het heftig tekeer. Dan zijn de wind- en kitesurfers weer blij, want dat zorgt voor ideale surfomstandigheden in de Middellandse Zee.

Ontdek Perpignan in Frans Catalonië

Veel mensen kennen Perpignan alleen van de borden langs de snelweg A9 richting Spanje. In de hoofdstad van het departement Pyrénées Orientales is de Catalaanse sfeer van weleer nog goed te ervaren. Tegelijkertijd is het een stad vol stadse allure met een mix van gotische en Arabische bouwstijlen. Er zijn grote shoppingcentra zoals La Fayette maar Perpignan moet het vooral hebben van de veel kleine straten waar je allerlei unieke zaken vindt. Voordat je het weet, loop je tegen werk van de beroemde beeldhouwer Maillol aan, die in het nabijgelegen Banyuls ter wereld kwam (en er nu een museum heeft) maar ook vaak in Perpignan te vinden was.

 

 

Er is al wandelend door de historische binnenstad veel te ontdekken in Perpignan:

 

* Foodies lopen binnen bij foodhal Les Halles Vauban (aan de Quai Vauban)

* Het lekkerst ruikende straatje is Rue Paratilla, waar een bonte verzameling winkels, cafés en restaurantjes te vinden is. Schud vooral even de hand van Henri, chef van Henri&Cie, misschien wel het kleinste restaurantje van Perpignan. Hij kookt à la minute voor je met ingrediënten die hij kort daarvoor in zijn straatje gekocht heeft.

*Dé lekkernij van Perpignan is turron, gemaakt van amandelen, honing en eieren. Deze Catalaanse lekkernij koop je in allerlei variaties bij Vicens (anno 1775) in Rue Voltaire.

*Voor een mooi – en gratis – uitzicht, pak je de roltrappen naar de vierde verdieping van warenhuis La Fayette. Je komt dan op een groot dakterras mét café. Vanaf hier zie je nét niet de zee, maar je kijkt wel uit over de hele stad en je hebt goed zicht op de heilige berg van de Catalanen: de Canigo. Elke Frans Catalaan moet twee dingen in zijn leven doen: de berg Canigo beklimmen en een turron proeven.

*Liefhebbers van de typisch Catalaanse stoffen (felgekleurd en gestreept) lopen binnen bij Les toiles du Soleil (stoffen van de zon) aan de Place Léon Gambetta. De stoffen van de familie Quinta zijn kleurecht, van topkwaliteit en wereldberoemd, ze zijn naast Perpignan te koop in Tokio en New York. Ook diverse sterrenrestaurants hebben tafelkleden en servetten van Quinta. Verder zie de typerende stof terug in onder meer zonneschermen, espadrilles, stoelbekleding en strandstoelen.

* Voor wijn kun je op veel plekken terecht, Les Caves Maillol is zo’n ‘hidden gem’ waar je naast de lekkerste streekwijnen ook nog eens heerlijk kunt eten in het minirestaurantje (drie tafeltjes) dat ze binnen hebben gecreëerd. Chef Alix bereidt je gerecht à la minute.

* Place d’Arago is een plein met een groot standbeeld van politicus Arago waar je onder de palmbomen op een van de vele terrassen kunt zitten. Favoriet bij locals, die het plein toepasselijk Place Palmarium noemen.

* Hoewel de straten van Perpignan zelf al interessant genoeg zijn, is er binnenskamers ook genoeg moois te zien. Achter de gevel van L’Hôtel Pams in de Rue Emile Zola vergaap je je (gratis) aan de pracht en praal, de zen-binnentuin en het standbeeld dat men te sexy vond om buiten neer te zetten.

De smaak van de bergen – culinaire hotspots in Frans Catalonië

In de Pyrenées Orientales is – zoals je dat kunt verwachten in de bergen – de grond rotsig. Het bestaat uit gneis, kalksteen en klei.  Er zijn zo’n vijfhonderd wijndomeinen in de regio, die bekend staat als de wijnstreek Roussillion. Naast wijn worden er veel meer culinaire producten in de regio gemaakt. Een paar culinaire hotspots op een rij.

 

 

Wijn

Vroeger stond de streek bekend als leverancier van zoete wijnen en dessertwijnen. Die worden nog steeds gemaakt, maar het overgrote deel is tegenwoordig niet zoet maar heeft juist een frisse, ‘minerale’ smaak. Roussillionwijnen kun je op vele wijndomeinen in de regio proeven en kopen, bijvoorbeeld bij Mas Cristine van Andy Cook in Argelès-sur-Mer en bij Château Valmy, even buiten Argelès-sur-Mer. Het kasteel is tegenwoordig een luxueuze bed&breakfast waar je je een echte prins(es) voelt.

Azijn

Azijn wordt van wijn gemaakt. Nathalie Herre van La Guinelle maakt op ‘haar’ berg in Port-Vendres alleen vinaigre van de allerbeste wijnen uit de regio. Ze heeft verschillende soorten, die je allemaal mag proeven voordat je zo’n mooi flesje koopt.

Ansjovis

Collioure is de hoofdstad van de ansjovis. Bij Anchois Roque aan de Route d’Argelès is de rondleiding en proeverij gratis. In het winkeltje kun je ansjovis in ontelbaar varianten kopen.

Biologische kersen en worst

Op het landgoed Mas Py van Erwin en Brigitte Stadelmann, tussen Llauro en Céret, worden olijven en kersen verbouwd. Van de rondscharrelende Iberische varkentjes maken ze biologische worst en paté. Die kun je op het landgoed proeven en kopen, net als de olijfolie en de gedroogde kersen.

 

 

167 Replies to “Frans Catalonië – voor de Pyreneeën linksaf”

 1. Excellent site. Plenty of useful information here. I’m sending it to
  some buddies ans also sharing in delicious. And of course,
  thanks on your sweat!

 2. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering
  if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

  Also visit my blog … i playboy2, 918kiss-m.com,

 3. Howdy! This blog post could not be written much better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I’ll
  send this article to him. Fairly certain he’s going to have a very good read.
  Thank you for sharing!

  Feel free to surf to my web blog – 918kaya trusted company
  Isis

 4. Good post and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do
  you people have any ideea where to hire some professional writers?
  Thanks 🙂

  Visit my homepage; geegram.net

 5. When the occasion of interest is rare (i.e. the probability of it occurring is low),
  the odds and danger ratios are numerically quite equivalent.

 6. An interesting discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you need to write more about this issue, it may not be
  a taboo subject but typically people don’t speak about these issues.
  To the next! Kind regards!!

  Also visit my website … freeholmes.com

 7. May I simply say what a relief to discover somebody that
  truly knows what they’re talking about on the net. You definitely know how to bring
  an issue to light and make it important. A lot more people should read
  this and understand this side of your story. It’s surprising
  you’re not more popular because you most certainly possess the gift.

  Look at my page … http://lechon.ca/index.php/blog/697650/how-to-boost-your-testosterone-level

 8. Hi, Neat post. There’s a problem along with your site in web explorer, may
  check this? IE nonetheless is the market chief
  and a good section of folks will miss your wonderful writing due to this problem.

  my website :: Elisa

 9. My husband and i got quite joyous that Emmanuel could
  finish off his survey out of the precious recommendations he had while using
  the web page. It is now and again perplexing to just possibly be giving away thoughts which other folks might have been trying to sell.

  And we also recognize we need you to appreciate
  for this. Most of the explanations you’ve made, the easy blog menu, the friendships your site make it possible to promote –
  it’s most overwhelming, and it’s really making our
  son in addition to the family recognize that this matter
  is amusing, which is extraordinarily important. Thank you
  for all!

  Also visit my website … http://www.xiaoshou.cn

 10. each time i used to read smaller posts which also clear their motive, and that is also
  happening with this piece of writing which I am reading at this time.

  Review my web blog :: xajm168.com

 11. Hello, Neat post. There is an issue with your website in internet explorer, may test this?

  IE nonetheless is the marketplace leader and a huge portion of other folks
  will leave out your magnificent writing because of this problem.

  Here is my web-site lechon.ca

 12. I have learn a few excellent stuff here. Definitely value bookmarking for
  revisiting. I wonder how a lot effort you put to make this sort of magnificent
  informative web site.

 13. Undeniably believe that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the net
  the simplest thing to take into accout of. I say to you, I definitely get annoyed at the same time as folks consider concerns that they
  just don’t recognize about. You controlled to hit
  the nail upon the highest and defined out the entire thing without having side-effects , folks can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thank you!

  Also visit my website – http://www.qiurom.com

 14. A motivating discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you should publish more on this topic, it might not be a taboo matter but typically people don’t
  discuss such topics. To the next! All the best!!

  Also visit my web site – http://xajm168.com

 15. Saya telah berselancar online lebih dari 2 jam hari ini, namun saya tidak pernah menemukan artikel menarik seperti
  milik Anda. It is cukup berharga bagi saya. Dalam pandangan saya, jika semua pemilik situs web
  dan blogger membuat konten yang baik seperti yang Anda lakukan, net akan menjadi a jauh lebih berguna dari sebelumnya.

  Stop by my website; Daftar joker3999 net

 16. I was recommended this blog via my cousin.
  I am now not sure whether this put up is written by way of him as nobody else understand such particular about my difficulty.
  You’re incredible! Thanks!

 17. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you have any? Please let me understand in order that I may
  subscribe. Thanks.

 18. When you know the technicalities involved in how to start a blog, you will have to find ideas to create
  blog posts. I know that one story that will make the
  rounds is that the stock split will allow investors who were hitherto unwilling or unable to buy
  the stock to be able to do so, thus expanding the investor base and improving liquidity.
  Material management is one of the most important services offered by a general contracting company.
  Consequently, my publisher (John Wiley &
  Sons), Symynd (a company that carried my valuation class online last
  semester) and I got together a few months ago on new project,
  where we tried to expand the digital reach for the book by combining it
  with the key aspects of an online class. Blog post
  valuations: In an ongoing part of the class, I plan to take the weekly company valuations that I
  do this semester in my regular class and do short blog posts on how I approached
  the valuation, accompanied by my spreadsheet containing the valuation. After all, the company may very well fall out of favor with
  investors in a few months and be back on my buy list.

 19. Helⅼo, I think yoᥙr blog miɡht be havіng browser compatibility issues.
  When I lⲟok at your blog ѕite in Opera, it looks fine but when opening іn Intеrnet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a ԛuick heads up! Other tһen that, awwsome blog! http://Kccsb.com/comment/html/?520354.html

 20. Definitely imagine that which you stated. Your favourite justification seemed to be on the web the easiest thing to be mindful of.
  I say to you, I definitely get annoyed whilst
  people think about concerns that they just don’t realize about.
  You managed to hit the nail upon the highest as smartly
  as defined out the whole thing with no need side-effects , people can take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks!

  Visit my site https://anatomieunesco.org/groups/pleasure-your-guy-in-bed-kinky-sex-life-1114093893

 21. Hello! I realize this is kind of off-topic but I
  had to ask. Does operating a well-established website
  like yours take a massive amount work? I’m brand new to operating a blog however I do write in my diary
  daily. I’d like to start a blog so I can easily share my personal
  experience and thoughts online. Please let me know if you have any
  suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

  My web page – http://www.groovyfreeads.com/

 22. Hi there, I discovered your web site by the use of Google even as looking for a comparable matter, your web site came up, it seems
  to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hello
  there, simply become alert to your weblog via Google, and found that it’s really informative.
  I am gonna be careful for brussels. I’ll be grateful should you proceed this in future.

  Many other people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Here is my page; http://forum.nobletronics.com

 23. I was just seeking this information for a while.
  After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site.
  I wonder what is the lack of Google strategy that
  do not rank this kind of informative sites in top of the list.
  Normally the top sites are full of garbage.

  Here is my page: https://fahl.uk

 24. I hardly leave a response, but i did a few searching and wound
  up here Frans Catalonië – voor de Pyreneeën linksaf – Sybylle Kroon Portfolio.
  And I do have 2 questions for you if it’s allright.
  Is it just me or does it look like some of
  the responses come across like they are left by brain dead
  individuals? 😛 And, if you are posting on other places, I would like to keep up with anything
  new you have to post. Would you make a list of the complete urls of your community pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  Look at my blog post Sonya

 25. Heyya i аm for the prіmaʏ time here. I ϲame across thos board
  and I to find It really helpful & it helped mе
  out much. I hope to present one thing back and help others likee уou helped me.

 26. Hi would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having
  a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your design and style seems
  different then most blogs and I’m looking for something completely
  unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

  My blog post … Nickolas

 27. Hey! Quick question that’s totally off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing
  from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem.
  If you have any recommendations, please share.
  Cheers!

  Here is my blog post: http://www.bigkahunahosting.com

 28. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me out
  loads. I am hoping to give a contribution & assist other users like
  its aided me. Great job.

  my web-site … makershd.com

 29. I drop a comment when I especially enjoy a article on a website or if I have
  something to contribute to the discussion. Usually it’s a result of the sincerness displayed in the post I read.
  And on this article Frans Catalonië – voor de Pyreneeën linksaf – Sybylle Kroon Portfolio.
  I was actually moved enough to post a thought :
  -) I do have a couple of questions for you if you tend not to mind.
  Is it just me or do a few of these responses
  come across like left by brain dead people? 😛 And, if you are posting on other online sites, I’d like to follow you.
  Could you list all of your communal pages like your linkedin profile, Facebook
  page or twitter feed?

  Feel free to visit my homepage :: http://www.payfirstsolutions.com/UserProfile/tabid/57/userId/131004/Default.aspx

 30. fantastic points altogether, you simply received a new reader. What would you suggest in regards to your put up that you made a few days ago? Any certain?

 31. Just to let you know, this content looks a little bit funny from my smart phone. Who knows perhaps its just my cell phone. Great post by the way.

 32. Good post. I learn something more challenging on totally different blogs everyday. It’s going to at all times be stimulating to read content from different writers and follow slightly one thing from their store. It favors to make use of some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Naturally, It offer you a link in your net blog. Thanks for sharing.

 33. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My blog site is in the exact same area of interest as yours and
  my users would definitely benefit from some of the information you
  provide here. Please let me know if this ok with you.
  Thanks a lot!

 34. I am really grateful to the holder of this website who has shared this enormous
  piece of writing at at this time.

 35. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.

  I am hoping to view the same high-grade content by you in the future as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated
  me to get my own site now 😉

  My website … forum.adm-tolka.ru

 36. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking
  forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  My blog: Dentitox Pro Review

 37. Link exchange is nothing else but it is simply
  placing the other person’s weblog link on your page at appropriate place
  and other person will also do similar in favor of you.

  My web page … Keto Lite Pills

 38. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 39. Asking questions are genuinely fastidious thing if you are
  not understanding anything completely, however this paragraph offers fastidious understanding yet.

 40. Good ? I should certainly pronounce, impressed with your site.
  I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being
  truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme .
  a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

  My web site Green Leaf Hills CBD Oil

 41. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never
  seem to get there! Thank you

 42. What i do not understood is if truth be told how you’re not actually a
  lot more smartly-preferred than you might be now.

  You’re so intelligent. You understand therefore considerably relating to this matter, made
  me in my opinion consider it from numerous varied angles.
  Its like women and men are not involved until it’s one thing
  to do with Lady gaga! Your individual stuffs excellent.

  At all times care for it up!

 43. Hi! I’ve been following your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Texas!
  Just wanted to say keep up the excellent job!

 44. I simply couldn’t go away your site before suggesting
  that I actually loved the usual info an individual provide for your visitors?
  Is going to be again frequently in order to check out new posts

 45. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work
  so I decided to check out your website on my iphone during lunch
  break. I really like the information you present here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful
  site!

 46. I do accept as true with all of the ideas you’ve introduced in your post.
  They are really convincing and will certainly work.

  Nonetheless, the posts are very brief for beginners.
  May just you please extend them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

  My blog :: Ardent Male

 47. Hello to every , as I am truly keen of reading this webpage’s post to be updated on a regular basis.
  It includes pleasant information.

 48. I am really impressed with your writing skills as well as with
  the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it
  yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like
  this one these days.

 49. It’s an awesome piece of writing for all the online visitors; they will take benefit from it I
  am sure.

 50. What i do not understood is in truth how you’re not really a lot
  more well-liked than you may be now. You are very intelligent.
  You recognize thus considerably when it comes to this topic, made me personally believe it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women are not involved unless it is something to do with Woman gaga!
  Your individual stuffs outstanding. All the time maintain it
  up!

 51. I visited multiple websites however the audio quality for audio songs
  present at this web page is truly wonderful.

 52. I believe this is one of the such a lot important information for me.

  And i am satisfied studying your article. However wanna commentary on some basic issues,
  The site taste is ideal, the articles is truly excellent : D.
  Excellent job, cheers

 53. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this kind of space .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Reading this information So i’m happy to
  show that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I came upon exactly what I
  needed. I such a lot certainly will make sure to do not put out of your mind this web site and provides it a glance on a continuing basis.

 54. Good post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Appreciate it!

 55. magnificent issues altogether, you just received a emblem
  new reader. What could you recommend about your submit that you made a few days in the past?
  Any sure?

 56. We’re a bunch of volunteers and starting a new scheme
  in our community. Your website provided us with
  valuable information to work on. You’ve done a formidable process and our entire community will probably be grateful to you.

 57. These are in fact wonderful ideas in regarding blogging.
  You have touched some pleasant factors here. Any way keep up wrinting.

 58. Thank you for each of your labor on this web page.
  Gloria enjoys getting into investigations and it’s simple to grasp why.

  A lot of people hear all regarding the powerful manner you
  create sensible items via the web site and therefore welcome
  response from visitors on this situation plus our own simple princess is really starting to learn a
  lot. Take advantage of the rest of the new year. You
  are performing a powerful job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m
  really inspired together with your writing abilities as well
  as with the structure in your weblog. Is this a paid theme or
  did you modify it your self? Anyway keep up the excellent high
  quality writing, it’s uncommon to peer a nice weblog like this one nowadays.

  Take a look at my web page … GrownMD CBD

 59. Hello there! This is my first visit to your
  blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

  Also visit my web-site – BioReady Keto

 60. Thanks for some other informative blog. Where else could
  I am getting that type of info written in such an ideal method?

  I have a project that I’m just now running on, and I have been on the glance out for such info.

  Also visit my blog post; potato diet

 61. Great work! This is the type of information that are meant to be shared across the net.
  Disgrace on the seek engines for not positioning this submit
  upper! Come on over and discuss with my site .

  Thank you =)

  My web site … impact carbs

 62. Hi there very cool blog!! Man .. Excellent .. Wonderful ..
  I’ll bookmark your site and take the feeds also? I’m happy to seek
  out so many useful information here in the put up, we’d like work out extra strategies on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

  Here is my web site – small seeds

 63. I must point out my affection for your kind-heartedness supporting those individuals that should
  have help with this one issue. Your special commitment to getting
  the solution all through had become wonderfully advantageous and has regularly enabled associates much like me to achieve their desired goals.

  Your new important tutorial indicates this much to me and
  still more to my peers. Thanks a lot; from everyone of us.

  my site … atkins diet

 64. I have to voice my passion for your kindness in support of people
  who should have help on this one niche. Your very own dedication how to get healthy skin getting the solution across had become extraordinarily good and has usually encouraged employees like me to
  achieve their dreams. Your amazing invaluable help and advice can mean much
  to me and further more to my peers. With thanks; from all of us.

 65. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m
  looking for something completely unique. P.S Apologies
  for getting off-topic but I had to ask!

  my web-site … http://www.aniene.net

 66. I don’t even understand how I stopped up here, however I believed this
  publish was once good. I don’t know who you might
  be but definitely you’re going to a well-known blogger if you are not already.

  Cheers!

  Feel free to visit my webpage – glowing skin

 67. Hello There. I found your blog the use of msn. This is an extremely neatly written article.

  I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
  Thank you for the post. I will definitely comeback.

  Here is my web site – hemp benefits

 68. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my
  own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Thank you part time jobs hired in 30 minutes https://parttimejobshiredin30minutes.wildapricot.org/

 69. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am going through troubles with your RSS.
  I don’t understand why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody getting identical RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond?
  Thanx!!

 70. First off I want to say terrific blog! I had a
  quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts before writing.
  I’ve had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out.
  I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally
  lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Cheers!

 71. I like the helpful information you supply on your articles.

  I will bookmark your blog and check once more right here
  frequently. I am slightly sure I’ll be told many new stuff right
  right here! Best of luck for the following!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.