Op de fiets door Tel Aviv

 

(dit artikel over Tel Aviv stond eerder in verkorte versie in reismagazine MGZN#2 – mei 2020)

Gate 32 – op weg naar Tel Aviv

Je komt er nooit: gate 32 van Schiphol. Behalve als je naar Israël gaat. Met El Al. De Israëlische luchtvaartmaatschappij zit op een beveiligd deel van de luchthaven. Zodra je de bewapende beveiliging (met mitrailleurs) voorbij bent, mag je achteraan aansluiten.

 

Reizen naar (en van) Israël is vooral een kwestie van veel geduld hebben. ‘Wat is jullie relatie?’ ‘Heb je een pistool in je bagage?’ Pas nadat je naar wens heb geantwoord, mag je verder. De terugreis vanaf vliegveld Ben Gourion is veel strenger. Daar wacht je maar liefst twee tot drie uur bij verschillende controlepunten. Wij waren drie uur van tevoren aanwezig, maar net op tijd bij de gate. Goed, genoeg gezeurd. Eenmaal in Tel Aviv kom je in een totaal andere wereld. Hier timmeren ze letterlijk aan de weg en bouwen ze de een na de andere woon- of werktoren, getuige de vele hijskranen.

Op de fiets door de stad

Je zou het niet zeggen, maar tussen al die betonnen kolossen is veel moois te vinden. Zorg voor een fiets* en ontdek de lommerrijke parken en fietspaden van Tel Aviv. De grote boulevards hebben allemaal een fiets/wandelpad in het midden. Of fiets langs de kust, van het oude, historische Jaffa naar de markten en loungeplekken waar locals  samenkomen in het noorden. Pas op voor de snelle, stille elektrische steps en fietsjes waar de locals en toeristen zich op voortbewegen. Daar waar geen fietspaden zijn, fiets je op de stoep, links of rechts van de straat, of op de straat zelf, dat maakt niet uit. Niemand die zich daar druk om maakt. Automobilisten geven je alle ruimte, maar kijk wel uit.

Fitboys & fitgirls galore in Tel Aviv

Je zou van die op steps en fietsen voorbijrazende Tel Aviv’ers kunnen denken dat ze lui zijn, maar niets is minder waar. Ik ben nog nooit zoveel hardlopers en sporters tegengekomen als in Tel Aviv. Overal zijn kleine outdoor sportgelegenheden en ze worden intensief gebruikt. Of het nu 30 graden is of niet, ze trainen wat af. Op het strand hoor je het getik-tok van racketbal, er wordt gevolleybald en gevoetvolleyd. Fitboys en fitgirls: eat your heart out. Ook op het water is het een en al activiteit: surfen, windsurfen, suppen, het kan allemaal. Vreemd genoeg mag je niet overal zwemmen, maar in een vrijgevochten stad als Tel Aviv houdt niet iedereen zich daaraan. Het water van de Middellandse Zee is daarvoor te aanlokkelijk.

 

strand van tel aviv

Antiekwinkeltjes waar het Tropenmuseum jaloers op zou zijn

Tel Aviv is een jonge stad, opgericht in 1909. Het drieduizend jaar oude Jaffa is tegenwoordig opgeslokt door de stad en fungeert zo’n beetje als oud stadscentrum. Jaffa is bekend van de overdekte (vlooien)markt. Het is idd leuk om doorheen te lopen, maar wel erg toeristisch. Veel interessanter is het om in de straten eromheen te struinen, dan kom je de meest vreemdsoortige winkeltjes tegen. Verder is het oude stadje vooral historisch belangrijk. Hier vind je nog echt oude panden met Ottomaanse architectuur, brokkelige trappen en straatjes met galeries, antiekwinkeltjes waar de conservator van het Tropenmuseum zijn vingers bij zou aflikken, de kade waar ze vroeger de sinaasappels in- en uitladen en een fraai park. Ter verfrissing koop je versgeperste sinaasappelsap van – uiteraard – Jaffa-sinaasappels.

Bauhaus in Tel Aviv

Tegen Jaffa aan ligt de wijk  Neve Sedek, de oudste wijk van Tel Aviv. Ook hier is het weer een kwestie van gewoon doorheen lopen of fietsen. Toeristen zie je hier nauwelijks, terwijl er genoeg te zien is. Ook hier weer kunstgaleries en boetiekjes met bijzondere kleding en accessoires, maar dan net een tikje sjieker dan in Jaffa. Je bent dan in de buurt van de sjiekste straat van Tel Aviv: Rothschild Boulevard. Hier vind je veel architectuur uit de twintiger jaren waar Tel Aviv beroemd om is: Bauhaus. En aangezien hier wat geld zit, zien de panden er nog fraai uit. In de winkels dure designerkleding en luxe grand cafés. Tel Aviv wordt ook wel de witte stad genoemd, omdat de Bauhauspanden van origine wit waren. Aan de Rothschild Boulevard staan nog wat witte exemplaren, elders in de stad is het vooral vergane glorie die van de gevels afspat en talloze airconditionings die het beeld bepalen. Maar de Bauhauscontouren en de achterliggende schoonheid zijn nog steeds te zien.

 

bauhaus in tel aviv

Fietsen onder honderden vliegers

Aan het einde van de Rothschild Boulevard kom je uit op een groot plein waar het theater van Tel Aviv staat. Cultureel telt Tel Aviv mee en ze hebben dan ook boeiende musea, zoals het Diaspora Museum (over de geschiedenis van het jodendom) en het Museum of Modern Art met hedendaagse kunst in een waanzinnig mooi pand. Alleen daarom al de moeite van een bezoek waard. Fiets of wandel over het theaterplein, dan kom je op de volgende groene boulevard. Die brengt je naar Rabin Square, met het gemeentehuis (City Hall) en het imposante holocaust monument in de vorm van een omgekeerde piramide. Neem even de tijd en zit even bij de grote vijver met fontein en talloze roze waterlelies. Pak vervolgens de Ben Gourionboulevard waar je in de schaduw van honderden vliegers fietst of wandelt. Ook hier vind je weer van die lekkere groente- en fruitstalletjes waar je je favoriete sapje of smoothie kunt laten maken. Vloeibare powerfood!

 

ben gourionboulevard tel aviv

 

Naar het strand

Ben Gourion brengt je naar de kust. Een kust met talloze zandstranden. Neem een handdoek mee en ga op het strand liggen of huur een bedje met parasol. Al vanaf april is het hier prima toeven, in de zomermaanden (met temperaturen tot 40 graden) heb je die verkoeling zeker nodig. Beste tijd op Tel Aviv en Israël te bezoeken is voorjaar en najaar. Hoewel het dan ook pittig kan regenen is de temperatuur prima, zo tussen de 20 en 25 graden. In de zomer is het erg heet. ’s Winters kan het behoorlijk koud zijn, maar voor een citytrip (zonder strand) prima te doen.

 

 

*Overal in Tel Aviv staan groene huurfietsen. Ik kan ze niet aanraden. Het is een eindeloos geklooi voordat je een fiets ‘los’ hebt, ze fietsen van geen meter en ze zijn nog duur ook. Voor een paar uurtjes fietsen werd 85 euro! van onze creditcard* afgeschreven.  Niet doen dus. Vraag bij je hotel of ze fietsen hebben of probeer elders eentje te huren.

 

* Zorg ervoor dat je een creditcard en cash bij je hebt. Ten tijde dat ik er was (2018) kon je bijna nergens pinnen of contactloos betalen, dat zal nu wel anders zijn, maar toch… Cash haal je uit de muur, die apparaten staan overal. In de bus, op de markt en bij kleine winkeltjes moet je nog contant betalen.