Proef Japan – recept noedels met pittige sperziebonen en quorn (vega)

 

Als je niet naar Japan kunt reizen, haal je Japan toch gewoon in huis?
Dit is mijn favoriete recept: noedels met quornspiesjes en pittige sperziebonen. Dek je tafel mooi in met schalen en eetstokjes en je waant je in het land van de rijzende zon. Oishī (lekker)!

 

japan recept

 

Recept uit: MGZN #1-2020
Tekst: Sybylle Kroon

Noedels met quornspiesjes en pittige sperziebonen

Voor 2 personen

Ingrediënten

270 gram sobanoedels
50 gram wasabibollen fijngehakt
Olijfolie

Voor de spiesjes
1 bakje quorn stukjes*
2 theelepels shichimi togarashi kruiden
5 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman)
stukje verse gember
mespunt sambal oelek
3 eetlepels sesamzaad
satéprikkers

Voor de sperziebonen
400 gram sperziebonen
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel sesamzaad
mespuntje cayennepeper
zout


Bereiding

Kook de sobanoedels volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking (is snel klaar).

  • Maak een marinade van de sojasaus, shichimi togarashi, fijngesneden gember, een mespunt sambal en 3 eetlepels sesamzaad.
  • Mix de quornblokjes door de marinade en laat tien minuten intrekken.
  • Haal ondertussen de kontjes van de sperziebonen en halveer ze.
  • Kook de sperziebonen 5 minuten in een pan zout water en giet ze daarna af.
  • Bak de quornblokjes in een koekenpan of wok met warme olie totdat ze mooi bruin zijn.
  • Verwarm olie in een tweede koekenpan of wok en voeg de mosterdzaad, komijnzaad en sesamzaad toe. Verwarm tot de kruiden gaan ‘ploppen’ en voeg dan de sperziebonen toe.
  • Schep de sperziebonen door de kruidenolie en bak ze voor 2 minuten. Voeg op het laatst een snufje cayennepeper en een paar draaien zout toe.
  • Prik de quornblokjes aan een satéprikker (of niet, wat jij wil).

Serveer een bergje noedels, de pittige sperziebonen en de spiesjes op een mooi bord of in een bowl. Bestrooi er naar smaak fijngehakte wasabibollen over.

Eet smakelijk! Of zoals ze in Japan zeggen: Itadakimasu!

*kan ook met tofu of kip in stukjes

 

Ook lekker (en gemakkelijk te maken): proef de zon van Turkije – Sigara Börek of burek is een deeggerecht gevuld met kaas, gehakt en/of groente.

 

 

 

 

 

Comments are closed.